Italiaanse kerk moet taks op immo betalen

De Italiaanse kerk zal vanaf volgend jaar belastingen moeten betalen op haar activiteiten op de immobiliënmarkt die winst opleveren. Het gaat om restaurants en hotels met een gemengd religieus/commercieel gebruik.

De Italiaanse kerk geniet sinds eeuw en dag van een fiscaal voordeel omdat ze geen belastingen moet betalen op heel wat gebouwen die onder andere een religieus doel dienen. Het volstaat bijvoorbeeld om een hotel ook te wijden als kapel - zodat het een gebouw van gemengd gebruik is - om geen belastingen te moeten betalen.

Daar komt nu een einde aan. De Italiaanse regering gaat nu de wet aanpassen onder druk van de publieke opinie en Europa. De Europese Unie dringt al langer aan bij de Italiaanse overheid om deze "onregelmatigheid" recht te zetten.

Premier Mario Monti belooft dat "het wettelijke kader afgewerkt zal zijn tegen 1 januari 2013". Het parlement had al een poging ondernomen en een amendement van de belastingswet goedgekeurd om het achterpoortje te sluiten, maar de Raad van State heeft dat eerder deze week verworpen. Volgens de Raad van State ligt de wetswijziging buiten de bevoegdheid van het parlement. Monti wil de gemoederen nu sussen en stelt dat alle wetten in orde zullen zijn zodat de kerk vanaf vanaf volgend jaar de belastingen zullen moeten betalen.