Kapitein van Costa Concordia is ontslagen

De rederij Costa Crociere heeft de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia ontslagen. Kapitein Francesco Schettino wil daartegen een klacht indienen, omdat hij van mening is dat hij juist heeft gehandeld.

Schettino is ontslagen aan het eind van een "tuchtproces", zo zei de rederij, en de beslissing is in overeenstemming met de geldende wetten en contractuele akkoorden.

Bij de scheepsramp voor de Italiaanse kust kwamen op 13 januari 32 mensen om het leven. De kapitein staat in Italië terecht voor meervoudige doodslag, schipbreuk en het verlaten van zijn schip tijdens de nachtelijke evacuatie. Hij zal maandag 15 oktober voor de rechtbank in Grosseto verschijnen tijdens het tweede getuigenverhoor voor de juridische verwerking van de zaak.

Schettino werd internationaal berucht nadat was gebleken dat hij de Concordia te dicht bij het eiland Giglio had laten varen waardoor het schip een rots raakte en kapseisde. Bovendien verliet hij het schip vooraleer alle 4.200 passagiers en bemanningsleden waren geëvacueerd.

In een gelekt rapport, vorige maand verschenen in La Repubblica, wordt gesuggereerd dat Schettino niet de enige is die schuld treft. Volgens het rapport hadden levens gered kunnen worden indien een directielid van Costa Crociere Schettino had bevolen het schip onmiddellijk te evacueren. Bovendien wordt de maatschappij aangewreven eerdere waarschuwingen van de kapitein in de wind te hebben geslagen over onvoldoende opgeleide bemanningsleden.