Leuvense parket opent vooronderzoek naar misbruik

Het parket van Leuven is een vooronderzoek gestart naar eventueel seksueel misbruik door de Leuvense psychiater en hoogleraar Walter Vandereycken. Die bekende gisterenavond in het programma Terzake dat hij jarenlang seksuele relaties met patiëntes had. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft een klacht ingediend tegen de man.

Voorlopig gaat het om een opsporingsonderzoek en niet om een gerechtelijk onderzoek, benadrukt parketwoordvoerster Sarah Callewaert.

"Het onderzoek is ook enkel geopend op basis van de berichtgeving in de media. We hebben tot nu toe nog geen enkele klacht ontvangen tegen die man, ook niet in het verleden."

Vandereycken was tot nu verbonden aan de psychiatrische kliniek van de broeders Alexianen in Tienen. Daar worden mensen met drugs-, alcohol- en eetproblemen behandeld. De kliniek heeft de samenwerking met de omstreden psychiater stopgezet.

Intussen heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx bij het parket en de provinciale medische commissie een klacht ingediend tegen Vandereycken. Onkelinx reageerde "met afschuw" op de bekentenissen die de psychiater gisteren deed en veroordeelt "dit soort praktijken met klem".

"Het onderhouden van seksuele relaties met patiënten vormt een inbreuk op alle deontologische regels", zegt Onkelinx. Nog volgens de minister is hier duidelijk ook sprake van machtsmisbruik.

De Orde van Geneesheren in Vlaams-Brabant start met een onderzoek naar Vandereycken. De Orde wil wel niet zeggen of er in het verleden al een klacht tegen de psychiater is ingediend.

Intussen meldt Tele-Onthaal dat er sinds gisteravond meer klachten over seksueel misbruik binnenlopen. Mocht u zelf nog vragen of bedenkingen hebben, kan u terecht op de website van Tele-Onthaal.