Leuvense studenten blijven op hun honger zitten

In Leuven is een spontane staking uitgebroken bij de studentenrestaurants Alma. Een 50-tal personeelsleden bezette het hoofdkantoor en de centrale keuken in Heverlee uit onvrede met de werkomstandigheden. "We staan er zelf van te kijken dat het daar nog draait", aldus een vakbondsman.

Alma beheert de restaurants en cafetaria's van de KU Leuven. Er werken zo'n 150 mensen. In Heverlee worden de maaltijden bereid voor de andere restaurants.

De staking kwam er na een personeelsvergadering gisteren waar zowel de arbeiders als de bedienden hun gal spuwden over het beleid. De vakbonden stelden naar eigen zeggen voor om een stakingsaanzegging in te dienen maar het personeel wilde vandaag meteen al een signaal geven.

"Het conflict gaat onder meer over werkdruk en organisatie, uurroosters die niet gerespecteerd worden, een voorraadtekort, gebrek aan goed materiaal, slechte communicatie, geen respect voor het personeel, ... Men zou bijna kunnen zeggen dat alles wat eventueel mis zou kunnen gaan in een onderneming, op dit moment fout gaat", zegt vakbondsman Luc Gysemberg.

Vakbonden en directie hebben vanmiddag samengezeten en praten morgen verder. Intussen is wel beslist dat de restaurants morgen weer opengaan.