Lommel eerste klimaatneutrale stad van Vlaanderen?

Burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A, Lijst Burgemeester) benadrukt dat hij met zijn ploeg sterk inzet op hernieuwbare energie. Ze tonen zich ambitieus en willen van Lommel de eerste klimaatneutrale stad van Vlaanderen maken. Met 14 kandidaten van de Lijst Burgemeester maakten ze een rondrit met elektrische wagens.

Het stadsbestuur van Lommel kiest al enkele jaren voor hernieuwbare energie. "Lommel presteert ijzersterk op het vlak van groene stroomproductie en energiesubsidies. Niet voor niets werd Lommel dit jaar door de Bond Beter Leefmilieu uitgeroepen tot de energiekampioen van België", zegt Vanvelthoven. Die weg wil hij verder bewandelen.

Om hun ambitie te onderstrepen hebben veertien kandidaten van de Lijst Burgemeester een rondrit gemaakt door Lommel met vijf elektrische wagens. Ze passeerden langs plekken in de gemeente waar hernieuwbare energie wordt opgewekt: de acht bestaande windmolens, de plaats waar vijf nieuwe windmolens moeten komen, de zonnecentrale en BioEnergy, waar biologisch afval wordt omgezet tot groene energie.

De rit eindigde bij Flanders'Drive, het Vlaams expertisecentrum inzake elektrische wagens. Daar wordt onderzocht of het opladen van batterijen draadloos mogelijk is tijdens het rijden of geparkeerd. Daarvoor is een proefstrook van de N769 vrijgemaakt over een lengte van 1,2 kilometer.

"Al dubbel zoveel groene energie dan nodig voor gezinnen"

"De in Lommel opgewekte groene energie uit wind, zon en biomassa dekt momenteel al het dubbele van de energiebehoefte van het aantal Lommelse gezinnen", zegt Vanvelthoven trots.

De Lijst Burgemeester heeft de ambitie om op de ingeslagen weg van hernieuwbare energie verder te gaan en om van Lommel de eerste klimaatneutrale stad van Vlaanderen te maken.

lees ook