Makers Sesame Street hebben er genoeg van

De economische crisis en de problemen in het Midden-Oosten lijken sinds het debat tussen president Obama en zijn uitdager Romney naar de achtergrond verwezen. Op de voorgrond bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen staat Big Bird uit Sesamstraat - maar als het van de makers van het tv-programma afhangt, niet meer voor lang.

U kon hier gisteren nog lezen dat zowel Democraten als Republikeinen in de presidentiële verkiezingscampagne hun inspiratie halen uit Sesame Street. Volgens de Democraten is de grote gele vogel voor Romney de baarlijke duivel en volgens de Republikeinen gebruikt Obama de vogel zo vaak om er zijn slechte beleid achter te verstoppen.

Dat welles-nietesspelletje met in de hoofdrol een van hun belangrijkste personages komt de makers van het wereldberoemde tv-programma de strot uit. Op de website van Sesame Street staat dan ook sinds gisteravond volgende boodschap geschreven:

(...) Sesame Workshop is een onpartijdige, non-profitorganisatie en in verkiezingscampagnes nemen wij geen stelling in, noch ondersteunen we een specifieke kandidaat. Daarom vragen we officieel aan beide campagneteams om Sesame Street niet meer te gebruiken in hun verkiezingsspotjes. (...)

Jane Psaki, de woordvoerster van de Democratische campagne, bevestigt dat ze dit verzoek heeft ontvangen. "We gaan nadenken over ons standpunt", luidt haar commentaar. "Desondanks wil ik toch duidelijk maken dat er aan boord van dit vliegtuig - ze zat in de Air Force One - een man aanwezig is die er alles aan zal doen om de toekomst van Big Bird en Elmo te garanderen", aldus Psaki.

lees ook