Monti gunt Italianen belasting- en btw-verlaging

De Italiaanse premier Mario Monti heeft een aantal nieuwe economische maatregelen bekendgemaakt. Opvallend is dat Monti de lasten op lage inkomens verlaagt en de geplande btw-verhoging deels terugdraait. Monti wil de Italiaanse economie zo wat zuurstof geven.

Italië heeft de afgelopen crisisjaren vooral veel bespaard, zoals in andere Europese landen in moeilijkheden. Monti vreest nu dat te veel besparingen de Italiaanse economie op termijn zullen doodknijpen.

Daarom heeft Monti vandaag enkele maatregelen aangekondigd die de economie moeten aanzwengelen. Zo betalen Italianen met de laagste inkomens (tot 15.000 euro per jaar) binnenkort niet 23, maar 22 procent belastingen op hun inkomen.

Voorts wordt de btw-verhoging die eerder was aangekondigd maar deels doorgevoerd. In juli volgend jaar stijgt de btw van 21 naar 22 procent in plaats van 23 procent. Monti hoopt zo de Italianen aan te zetten tot consumeren. Monti kondigde ook  wel 3,5 miljard nieuwe besparingen aan en een belasting op financiële transacties.

Monti wil met de maatregelen vermijden dat de Italiaanse economie doodbloedt. Dan zou Europese hulp onvermijdelijk worden, aangezien Italië een kanjer van een begrotingstekort torst. Bij een veiling van kortlopend staatspapier bleek vandaag nog dat het vertrouwen van beleggers in Italië nog altijd op een laag pitje staat.