Nederlandse violist Theo Olof is overleden

De Nederlandse violist, musicus en concertmeester Theo Olof is overleden. Hij was 88 jaar. Olof was ook een van de oprichters van Hilversum 4 (nu Radio 4), de Nederlandse zender voor klassieke muziek. Hij schreef ook over klassieke muziek.

Theodor Olof werd in 1924 geboren in Bonn. Hij was een muzikaal wonderkind: op zijn vijfde gaf hij al zijn eerste muziekuitvoering, zes jaar later gaf hij zijn eerste concert met het Concertgebouworkest in Amsterdam. Met zijn joodse familie was hij naar Nederland gevlucht voor de nazi's.

Olof was jarenlang eerste concertmeester van het Residentie Orkest en het Concertgebouworkest. Hij was ook hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

In de jaren 70 stond Olof aan de wieg van de Nederlandse tak van de European String Teachers Association, een vakvereniging om het bespelen van strijkinstrumenten te bevorderen.
In 1994 nam hij afscheid van de concertwereld en van zijn geliefde Franse viool. Hij schonk ze aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.