Nobelprijs Chemie voor Lefkowitz en Kobilka

In Stockholm is de Nobelprijs voor Chemie toegekend aan de Amerikaanse onderzoekers Robert Lefkowitz en Brian Kobilka. Ze worden bekroond voor hun onderzoek van proteïnen die lichaamscellen toelaten om te reageren op hun omgeving.

Robert Lefkowitz van Duke University en Brian Kobilka van Stanford in Californië werken beiden in hun instituten aan het onderzoek van "G-protein-coupled receptors". Daarvoor krijgen ze nu de Nobelprijs voor Chemie.

Concreet gaat het om de studie van proteïnen (links) in lichaamscellen van bacteriën, dieren en mensen die kunnen aanvoelen welke moleculen er zich buiten de celwand bevinden. Op die manier kan de cel inspelen op wat er gebeurt in de omgeving.

Zowat de helft van alle medicijnen zijn gebaseerd op de werking van die receptoren. De studie ervan kan dus leiden tot de ontwikkeling van betere geneesmiddelen.

De Nobelprijs Chemie bedraagt 930.000 euro. Door de crisis van de voorbije jaren ligt dat bedrag nu wel 20% lager.