Pakistaanse taliban schieten 14-jarige blogster neer

In Mingora, in het noorden van Pakistan, is een aanslag gepleegd op Malala Yousufzai, een 14-jarig meisje dat grote plaatselijke beroemdheid geniet door haar blogs waarin ze de wreedheden van de taliban aan de kaak stelt en pleit voor het recht op onderwijs voor meisjes. Een schutter van de taliban probeerde haar gisteren het zwijgen op te leggen. Bij de aanslag raakte ook een ander meisje gewond.

Een bebaarde man benaderde gisteren na schooltijd de bus waarmee Malala naar huis zou gaan. Hij vroeg aan de kinderen in de bus wie van hen Malala was. Daarop wees een ander meisje naar de activiste, maar zij ontkende, waarop de man beide meisjes neerschoot. Malala kreeg kogels in het hoofd en in de nek.

Ze werd per helikopter overgebracht naar het militaire ziekenhuis van Peshawar, op de grens met Afghanistan. De dokters hebben een kogel verwijderd uit de schouder van het meisje, maar ze zou nog altijd in levensgevaar verkeren.

De 14-jarige begon drie jaar geleden met het schrijven van blogs voor de BBC. Daarin beschreef ze onder het pseudoniem Gul Makai de omstandigheden van het leven onder de taliban. Geleidelijk aan sprak ze zich ook openlijk uit voor het recht op onderwijs voor meisjes. Vooral dat laatste was een doorn in het oog van de taliban. Het meisje werd vorig jaar genomineerd voor de Internationale Vredesprijs voor Kinderen, een initiatief van een Nederlandse ngo.

De taliban eisten de aanslag kort na de feiten al op. "Dit was een nieuw hoofdstuk van obsceniteiten dat we moesten beëindigen", zei een woordvoerder van de fundamentalistische moslimorganisatie aan de telefoon.

In Pakistan wordt ontzet gereageerd op de aanslag. Premier Raja Perwais Ashraf heeft de aanslag streng veroordeeld en noemde Malala "een dochter van Pakistan". Een hooggeplaatste vrouw in de regering had het over een "barbaarse en laffe daad". Ook een speciale VN-afgevaardigde voor kinderen in de regio heeft met afschuw gereageerd.