Pussy Riot-lid onverwacht vrijgelaten

Ekaterina Samoutsevitch, het oudste lid van de band Pussy Riot, heeft de gevangenis verlaten. Dat gebeurde nadat de rechter had beslist dat ze niet deelnam aan het protestlied in een kathedraal in Moskou. Haar twee collega's blijven in de cel.

Vandaag vond in Moskou het proces in beroep plaats rond de zaak-Pussy Riot. In maart werden de drie vrouwen gearresteerd toen ze een protestlied zongen in een kathedraal in Moskou, gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin.

De klacht luidde "hooliganisme en aanzetten tot religieuze haat". De Verenigde Staten, Europese leiders en de oppositie in Rusland zien in het proces een manier van Poetin om de oppositie de mond te snoeren.

Twee maanden na de veroordeling tot twee jaar cel komt het oudste lid van de band, Ekaterina Samoutsevitch, nu dus verrassend vrij. De rechter oordeelde dat de vrouw niet aan het protestlied had kunnen deelnemen, omdat het bewakingspersoneel haar had tegengehouden. Haar twee kompanen blijven in de cel. Binnen de tien dagen weten ze in welke gevangenis ze hun straf zullen moeten uitzitten.

Het protestlied van Pussy Riot in maart was gericht tegen Poetin en tegen de orthodoxe kerk, die het regime door dik en dun zou steunen. Die orthodoxe kerk heeft Poetin al omschreven als "een mirakel van god". Poetin zei onlangs nog in een interview dat de drie vrouwen hun "verdiende loon" hadden gekregen.