Terreurverdachten zijn opgepakt op Heathrow

Op de Londense luchthaven Heathrow zijn een man en een vrouw opgepakt in verband met een organisatie die mensen ronselt voor terreuraanslagen in Syrië. In het oosten van Londen zijn twee huizen doorzocht.

Het gaat om een man en een vrouw die van een vlucht uit Egypte kwamen. Ze werden op de luchthaven van Heathrow aangehouden. In de zaak zijn ook nog twee huizen in het oosten van Londen doorzocht.

De acties passen in een onderzoek naar verdachte groeperingen die Britse soennitische moslims zouden ronselen om in Syrië terreurdaden te plegen. De Britse veiligheidsdiensten waarschuwen al een tijdje voor dat soort activiteiten.

Steeds meer soennitische terreurgroepen zoals Al Qaeda grijpen de burgeroorlog in Syrië aan om mensen te ronselen. Die voeren dan aanslagen uit tegen het seculiere en alawitische minderheidsbewind in Syrië, maar raken ook al eens slaags met Syrische rebellen.

Dit soort activiteiten doet denken aan het ronselen van strijders tegen de Sovjetbezetting van Afghanistan in de jaren 80. Na die oorlog werd dat land een thuisbasis voor terreurgroepen die zich toen tegen het Westen keerden.