Turken doorzoeken opnieuw Syrisch vliegtuig

De Turkse luchtmacht heeft een Syrisch vliegtuig gedwongen om te landen op een vliegveld bij de hoofdstad Ankara. Volgens de Turkse pers zou er "bezwarend materiaal" gevonden zijn en in beslag genomen zijn.

Het is de tweede keer dat een Syrisch lijntoestel gedwongen een bagagecontrole ondergaat in Turkije.

Het toestel met 35 inzittenden kwam uit Moskou. Rusland is de belangrijkste wapenleverancier van het Syrische bewind.

De spanning tussen beide landen is hoog opgelopen sinds eind juni een Turks gevechtsvliegtuig werd neergehaald boven zee. Vorige week doodde een in Syrië afgeschoten granaat vijf burgers op Turks grondgebied. Turkije dreigt er nu mee krachtig te zullen antwoorden.

Ankara bant volgens de staatstelevisie ook alle Syrische burgertoestellen uit zijn luchtruim. Volgens een Turks televisiestation heeft Ankara Turkse luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd zich niet in het Syrische luchtruim te wagen, om eventuele vergeldingsmaatregelen te vermijden.