Van Quickenborne: "Toch voorakkoord ondertekend"

In het VRT-programma "De laatste ronde" geeft Vincent Van Quickenborne, lijsttrekker van Open VLD in Kortrijk, toe dat zijn partij ergens in West-Vlaanderen een voorakkoord heeft met CD&V. Eerder had hij gezegd dat hij nog nooit een voorakkoord heeft gemaakt. Hij zegt wel dat hij in Kortrijk een voorakkoord van burgemeester Stefaan de Clerck (CD&V) geweigerd heeft.

De Open VLD-lijsttrekker geeft toe dat zijn partij ergens in West-Vlaanderen een voorakkoord heeft met CD&V, dat samen met Yves Leterme is ondertekend. "Wat is het probleem?", vraagt Van Quickenborne zich af. "Wij hebben één voorakkoord ondertekend van een afdeling die al een voorakkoord had gemaakt. Ik heb daar zelf niet over onderhandeld, dat voorakkoord bestond al."

Nochtans had Van Quickenborne eerder gezegd dat hij nog nooit een voorakkoord gemaakt heeft. "Ik heb gezegd dat ik er nog nooit een onderhandeld heb. Hier was er al onderhandeld", aldus Van Quickenborne.

Volgens LDD-lijsttrekker Jean-Marie Dedecker is het bewuste voorakkoord tussen Open VLD en CD&V afgesloten in zijn thuisstad Middelkerke.

"Open VLD heeft een opiniepeiling gedaan en ze zijn een beetje in paniek geschoten. Ze zijn dan onmiddellijk een voorakkoord gaan maken met CD&V, maar zelfs dan vrezen ze dat ze er niet komen want ze zijn nu al bezig met derde partijen aan te spreken. Maar dat is een goed teken voor ons", zei hij daarover op Radio 2 West-Vlaanderen.

"Voorakkoord in Kortrijk geweigerd"

Van Quickenborne zegt wel dat de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) hem in de aanloop naar de verkiezingen een voorakkoord heeft aangeboden, maar dat hij dat geweigerd heeft.

"Ik heb dat aanbod geweigerd. Als je respect hebt voor de Kortrijkse kiezer, dan doe je zoiets niet. Het is aan de kiezer om zondag te beslissen wie Kortrijk moet besturen."

lees ook