"Belgen zijn erg gehecht aan hun electorale taak"

"Belgen gaan quasi automatisch stemmen", zegt politicoloog Pierre Verjans, verbonden aan de universiteit van Luik. Verjans denkt niet dat niet-vervolging van thuisblijvers ertoe zal leiden dat mensen hun electorale plicht niet zullen vervullen.

Eerder vandaag liet de woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zich ontvallen dat het vervolgen van wie niet gaat stemmen niet al te hoog op de prioriteitenlijst staat van het Belgische gerecht.

Volgens Verjans is de niet-vervolging al een feit sinds het begin van de jaren '80. "Nadien heeft justitie zich er niet al teveel meer mee bezig gehouden", zegt hij. De politoloog noemt de uitspraken van Turtelboom's woordvoerstel vooral "symbolisch".

Verjans is er niet van overtuigd dat de uitspraken twijfelaars zullen thuishouden. "Belgen zijn erg gehecht aan het vervullen van hun electorale taak", klinkt het. Uit zijn eigen onderzoek blijkt echter wel een stijging van het aantal "onthechten". Over de lange periode 1919-2010 kwamen de afwezigheden én de blancostemmen samen gemiddeld uit op 12 procent in Vlaanderen, 13,5 procent in Wallonië en 15 procent in Brussel. Sinds 1999 zitten die cijfers in stijgende lijn, met een opvallende Brusselse uitschieter van 30 procent in 2006.

lees ook

    Meest gelezen