"Kritiek van CD&V is wat misplaatst"

De SP.A in Sint-Jans-Molenbeek zit verveeld met het ééntalige verkiezingsdrukwerk van PS-burgemeester Philippe Moureaux, op wiens lijst de SP.A staat. Maar de kritiek die CD&V gisteren op Moureaux uitte, vindt de partij wel "misplaatst".
PS-burgemeester Moureaux (l) en SP.A-schepen Jef Van Damme (r)

Burgemeester Philippe Moureaux liet deze week een enveloppe met een brief en een boekje in verschillende bussen in Molenbeek droppen. In de brief en het boekje staat volgens CD&V geen letter Nederlands. Een brug te ver, vindt de partij: "Dit miskent het grondwettelijk verankerd principe van tweetaligheid van de Brusselse gemeenten en degradeert de Nederlandstaligen tot tweederangsburgers."

De SP.A, waarvan enkele kandidaten op de PS-lijst van Moureaux staan, is niet gelukkig met de demarche van Moureaux: "Ik heb altijd gehamerd op tweetalige communicatie vanuit de lijst van de burgemeester", reageert SP.A-schepen Jef Van Damme op brusselnieuws.be. "Ik vind dit dan ook bijzonder spijtig."

Maar Van Damme nuanceert de zaak ook en wijst er op dat de brief niet in alle Molenbeekse bussen zat, maar verdeeld is over een drietal wijken. Hij vindt de kritiek van CD&V ook "misplaatst", want "ook het CDH communiceert ééntalig in het Frans".

CD&V nuanceert dat dan weer: "Onze gemeenschappelijke CDH-CD&V-borchure is tweetalig. Het kan wel dat individuele kandidaten ééntalig communiceren. Dat is echter niet hetzelfde als een burgemeester die zich richt tot zijn inwoners."

lees ook