"Mijn brievenbus slikt het niet meer!"

In Lommel ging lijsttrekker Michael Van den Eynde (Groen) de straat op om de massa aan verkiezingsfolders langs de wegen op te ruimen. "Dit is niet meer normaal. Na een halfuurtje was mijn doos al helemaal vol", zegt Van den Eynde na de opruimactie.

Zondag moet nog blijken welke partij het populairst is in uw gemeente, maar drukkers lijken alvast de echte winnaars van de verkiezingen te zijn.

In Lommel zijn zeven partijen en nagenoeg iedere kandidaat van een grote partij voert een persoonlijke campagne, vaak met vele pagina’s in harde kleurendruk. De bussen slikken het niet meer, waardoor de folders vaak op straat belanden.

Volgens Van den Eynde zijn de mensen het intussen grondig beu. "Geen kat die de folders nog bekijkt, om niet te spreken over de impact op het milieu", aldus de kopman van Groen.

Lommel is geen uitzondering wat betreft de veelheid aan verkiezingsdrukwerk. Verschillende Twittergebruikers vinden dat de politici overdrijven en stellen zich ook vragen bij de rol en de efficiëntie van verkiezingsfolders. Er gaan stemmen op om de eerstvolgende campagnes volledig digitaal te laten verlopen. Deze verkiezingen laten alvast blijken dat mensen bereid zijn campagne te voeren via sociale media en YouTube-filmpjes.

Sommige politici zijn zich bewust van de enorme papierberg, die ontstaat door hun campagne. In Puur beloofde Wim Servaes (CD&V) eerder al dat hij zijn verkiezingsfolders zelf bij de inwoners terug zal ophalen. Gisteren riep de natuurvereniging BOS+ de kandidaat-politici op hun verkiezingsdrukwerk weer om te zetten in bomen, door geld te storten voor de aanplanting van nieuwe bomen. Op Twitter deelt iemand dan weer mee dat hij de verkiezingfolders gebruikt voor de kattenbak (kleine foto).

Er zijn voldoende argumenten voor de politieke partijen, winnaar of verliezer na 14 oktober, om stil te staan wat zij met de overschot aan oude campagnefolders kunnen doen en hoe zij bij volgende verkiezingen op een duurzame en ecologisch verantwoorde wijze campagne kunnen voeren.

lees ook