"Rustige, stille man, praat alleen als het moet"

"Mo Yan is een rustige, stille man, hij praat alleen als het moet". Dat heeft Mark Leenhouts, kenner van Chinese literatuur, in "Sonar" op Radio 1 gezegd. Hij heeft Mo Yan al verschillende keren geïnterviewd, ook afgelopen zomer nog.

"In tegenstelling tot de grote dikke boeken die hij schrijft, is het een rustige, stille man, die alleen praat als het moet", zegt hij. Mo Yan betekent "spreek niet". "Zijn moeder zei dat altijd tegen hem als kind omdat hij een flapuit was. Ik vind het wel grappig omdat hij zo barok en weelderig schrijft."

Leenhouts zegt dat Mo Yan erg productief is. Zijn eerste boek "Het rode korenveld" is bij ons het meest bekend. Het werd ook verfilmd door Zhang Yimou in 1987. Leenhouts raadt het dan ook aan om kennis te maken met het werk van Mo Yan. "In dit boek zit meteen alles in." De vertaling van zijn jongste boek "Kikkers" is nog in de maak.

"Mo Yan was de laatste jaren de officiële kandidaat van Peking zelf, voor zover we dat weten", zegt Leenhouts. "Het is wel een ommekeer want de laatste Nobelprijs Literatuur die naar een Chinees ging, in 2000, ging naar een balling, Gao Xingjian. Zijn boeken konden in China niet gelezen worden."