"Situatie van Unesco is onhoudbaar"

De Unesco heeft het financieel nog nooit eerder zo kwaad gehad en de situatie is op termijn onhoudbaar. Dat komt doordat de VS vorig jaar zijn betalingen heeft stopgezet. Dat heeft de secretaris-generaal van de Unesco, Irina Bokova (foto), gezegd.

De Verenigde Staten betaalden 22 procent van het budget van de Unesco en waren daarmee de grootste geldschieter. Ze zetten de betalingen stop nadat de Unesco besloten had de Palestijnen als volwaardig lid op te nemen in de organisatie.

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation erkent onder meer Werelderfgoed-sites, promoot het onderwijs en steunt de vrijheid van de pers wereldwijd. De organisatie heeft haar uitgaven moeten beperken, kan geen nieuw personeel meer aanwerven en heeft een aantal programma's moeten schrappen.

"We slaan er ons door in zeer moeilijke omstandigheden", zo zei secretaris-generaal Bokova. "Dit jaar kunnen we nog geld ophalen maar op termijn is de situatie onhoudbaar".