"Syrisch vliegtuig had munitie aan boord"

Het Syrische passagiersvliegtuig dat de Turken verplicht hebben te landen, bevatte munitie bestemd voor het Syrische leger. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd. Volgens Erdogan was de munitie van Russische makelij.

Eerst was er enkel gezegd dat er militair communicatiemateriaal in het vliegtuig gevonden was. Zowel Rusland als Syrië ontkennen ten stelligste dat er militair materiaal aan boord was.

De spanningen tussen beide buurlanden loopt intussen hoog op. Damascus beschuldigt Ankara van piraterij nadat de Turkse autoriteiten de lading in beslag hebben genomen van een Syrisch lijnvliegtuig dat gedwongen moest landen in Ankara. Het toestel was van Rusland op weg naar Syrië en werd door Turkse gevechtsvliegtuigen naar de grond begeleid.

Moskou ontkent alvast dat er militair materiaal of wapens aan boord van het vliegtuig zijn en vraagt Ankara om uitleg. De gedwongen landing zou Russische passagiers in gevaar gebracht hebben.

De relatie tussen Turkije en Syrië loopt al een tijdje gespannen. Vorige week nog kwamen enkele Turkse burgers om het leven toen een verdwaalde Syrische mortier in een Turks grensdorp terechtkwam. Sindsdien schiet Turkije consequent terug in de richting van Syrië. Intussen is ook bekend geraakt dat Damascus geen elektriciteit meer aankoopt van Turkije. Tot voor kort was Turkije nog goed voor een vijfde van het Syrische elektriciteitsverbruik.