"Voor De Wever is Antwerpen slechts een schijnmanoeuvre"

"Bart De Wever wil helemaal geen burgemeester worden", dat zegt Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) in Het Laatste Nieuws. Volgens Tobback wil De Wever (N-VA) "gewoon de man zijn die het land uiteendrijft". Tobback verwacht wel dat we maandag wakker zullen worden in een nieuw politiek landschap.

Voor CD&V belooft Tobback geen prettige zondag. "CD&V zal niet weggespoeld worden, maar hun laatste absolute meerderheden zullen ze moeten opgeven", zegt hij. De Leuvense burgemeester vindt het alvast erg onhandig van Wouter Beke (CD&V) om in volle verkiezingsstrijd te verklaren dat zijn partij geen verhaal meer heeft. "Het is zo jammer dat hij het zo onhandig aanpakt, want het is zijn achterban die nu overloopt naar De Wever", aldus Tobback.

Van De Wever verwacht Tobback niet dat hij burgemeester wordt. "Het interesseert De Wever niet. De verkiezingen winnen is één ding; een coalitie maken is iets anders. De Wever heeft ondertussen alle bruggen opgeblazen met mogelijke partners." Hiermee doelt Tobback op de verklaringen van de N-VA om niet te willen samenwerken met Vlaams Belang of de socialisten. Ook kan de partij, volgens Tobback, niet uit de voeten met Groen of Open VLD. 

Voor Tobback is de conclusie heel duidelijk: "De Wever wil geen burgemeester worden. Hij wil de man worden die dit land uiteendrijft. Daar gaan deze verkiezingen over. Dit is het begin van het eindspel richting de Vlaamse en federale verkiezingen in 2014. Antwerpen is slechts een schijnmanoeuvre".

lees ook