"Wie niet gaat stemmen, wordt niet vervolgd"

Wie op 14 oktober niet gaat stemmen, loopt ondanks de wettelijke stemplicht geen risico op vervolging. Dat laat Margaux Donckier, de woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), weten in de kranten van SudPresse. "Het gerecht heeft andere prioriteiten."

Wie niet gaat stemmen en geen volmacht geeft, komt normaal gezien op een lijst terecht van mensen die niet gestemd hebben en riskeert in theorie een vervolging en een boete.

Maar in de praktijk worden er al sinds de verkiezingen van 2003 geen kiezers meer vervolgd. Voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) had toen gezegd dat de parketten en de procureurs-generaal er geen prioriteit meer van zouden maken.

Ook nu zal dat niet gebeuren, bevestigt Donckier aan onze redactie. "Het gerecht heeft instructies gekregen om kiezers die niet gaan stemmen niet als prioriteit te behandelen, omdat er meer dringende dossiers zijn."

Hetzelfde geldt echter niet voor voorzitters en bijzitters van stembureaus die zondag niet komen opdagen. "Hen hebben we echt nodig." Als zij niet komen opdagen, komt hun "afwezigheid" via de vrederechter en de procureur voor de correctionele rechtbank. De straf is meestal een minnelijke schikking met een boete tussen 100 en 250 euro.

lees ook