"Wow, Mitt Romney heeft een ei gelegd!"

Afgelopen maandag bracht de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een bezoekje aan een lagere school in Fairfield, Virginia. Het persbureau AP had een fotograaf meegestuurd en die slaagde erin het enthousiasme van een van de schoolmeisjes op het juiste moment vast te leggen. Terwijl Romney zich bukte, kon het meisje haar verbazing niet onder stoelen of banken steken. Het leek alsof Romney "iets" wilde duidelijk maken , maar wat? Meer had Twitter niet nodig als vraag.

De pogingen om de foto zo grappig mogelijk samen te vatten volgden elkaar in snel tempo op. Een selectie:

 • "Wat een mooi moment. Ze zag de geboorte van de Republikeinse politiek."
 • "Klein meisje kijkt naar de 47% van de Amerikaanse bevolking waarop Romney schijt."
 • "Oppa Romney Style."
 • "Daar liggen mijn miljoenen, schat."
 • "Een jong meisje dat alles over Santorum leert."
 • "Meisje, ik wil je bewijzen dat ik geen aars heb. Maar dat de shit gewoon uit mijn mond komt."
 • "Is dat economie die daar van je billen drijft?"
 • "Wow, Romney heeft een ei gelegd!"
 • "U heeft gelijk. Dat lijkt op Obama."
 • "Na Pino opgegeten te hebben, was dit het resultaat."
 • "Ik dacht dat hij boxers droeg. Maar wat zie ik? Een string."
 • "En ik die dacht dat je je geld elders verstopt had."
 • "Daar zitten dus de geheimen van je belastingpolitiek verborgen."

"Is dit fotojournalistiek?"

Toch kon niet iedereen de foto waarderen, vooral omdat het om een origineel shot ging, en dit dus geen getrukeerde foto was. Docent Steve Manuel van Penn State’s College of Communication vond op Fox News dat het persbureau AP twee keer had moeten nadenken, vooraleer de foto aan te bieden: "Ook al mag de foto grappig zijn, AP weet wat de kijkers hierbij zullen denken. Dit is niet aanvaardbaar. AP weet dat kijkers binnenpretjes zullen hebben en zich zullen inbeelden wat het meisje te zien krijgt. Het doet Romney een beetje belachelijk overkomen. Dat kan niet de bedoeling zijn van fotojournalistiek."

"Of hij nu kandidaat is of niet, het is niet de taak van een persbureau om iemand in die positie te plaatsen waardoor ermee gelachen kan worden. Ze moeten nieuws brengen, maar dit is het niet waard om nieuws te zijn."

Op diverse internetforums was ook te lezen dat de foto te ver ging, omdat een onschuldig meisje gebruikt/misbruikt werd voor deze onlinegrap. Volgens hen stond het publiceren van de foto door AP gelijk met pestgedrag.

lees ook