Aanvullend pensioen fors duurder voor werkgevers

De kosten van het aanvullende pensioen voor werknemers zullen de komende jaren aanzienlijk stijgen. Dat schrijft de zakenkrant De Tijd. AG Insurance, de marktleider voor groepsverzekeringen, zou vanaf januari de gewaarborgde rente voor nieuwe stortingen verlagen tot 2,25 procent.

Nu waarborgde AG de wettelijke minima van 3,25 procent voor de bijdragen van werkgevers en 3,75 procent voor de bijdragen van werknemer, maar dat is volgens de verzekeringsgroep niet langer houdbaar. De lagere waarborg geldt wel enkel voor nieuwe stortingen.

De wet bepaalt dat werkgevers tekorten moeten bijpassen als verzekeraars te weinig rendement bieden. De werknemers zullen de renteverlaging dus niet voelen. De werkgevers daarentegen maken zich zorgen, omdat AG een stap verder gaat dan andere verzekeraars. Dat zou de bedrijven honderden miljoenen euro’s kunnen kosten.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen en Assuralia, de koepel van de verzekeraars, vragen de regering om de wettelijke minima van 3,25 en 3,75 procent te verlagen, maar de vakbonden verzetten zich daartegen. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is alvast niet van plan om de minima te verlagen.