België heeft slechtst werkende arbeidsmarkt

Nergens in de EU zijn de vacatures en de werklozen zo slecht op elkaar afgestemd. Dat verklaart volgens de Nationale Bank de hoge werkloosheid en de problemen van sommige bedrijven.

Met haar studie luidt de Nationale Bank (NBB) de noodklok over de arbeidsmarkt in ons land. Die functioneert slechter dan waar ook in Europa, aldus de bank.

Het grote probleem is dat er veel laaggeschoolde werknemers zijn waar er geen banen voor zijn. Tegelijk krijgen de bedrijven veel vacatures voor hooggeschoolde banen niet ingevuld, omdat de geschikte mensen er gewoon niet zijn. Bovendien vergroot de kloof tussen die twee groepen nog. 

Een ander struikelpunt is dat het onderwijs en de arbeidsmarkt hier slechter op elkaar zijn afgestemd dan elders. Er zijn dan wel hooggeschoolden, maar die hebben vaak het verkeerde diploma.

De NBB haalt ook een ander teer punt aan. In ons systeem worden oudere werknemers vaak geweerd, terwijl die net dankzij hun ervaring en kennis een deel van het probleem in de bedrijven zouden kunnen verhelpen. Nog opvallend zijn de grote regionale verschillen in de werkloosheid tussen de regio's. In Vlaanderen staat de werkloosheid op ongeveer 7,2% van de actieve bevolking. In Wallonië is dat bijna 15% en in Brussel zelfs 20,8%.