Bezoek plaats waar Caesar werd vermoord

Vanaf volgende zomer kunnen toeristen in Rome opnieuw het plein bezoeken waar voormalig dictator Julius Caesar werd vermoord. De voorbije jaren waren daar archeologische opgravingen aan de gang.

De voorbije jaren was het plein afgesloten voor archeologisch onderzoek. Die werken zijn nu bijna achter de rug en tegen de zomer zijn bezoekers opnieuw welkom op de Piazza Torre Argentina in Rome. Op die plek huist nu ook een door de stad beschermde kolonie katten.

In tegenstelling tot wat in veel boeken staat, werd dictator Julius Caesar niet in de Senaat, maar op in de Curia Pompeia vermoord op 15 maart 44 voor Christus. Dat ligt op het Marsveld, een kilometer van het Senaatsgebouw dat toen gerestaureerd werd.

Na de uitschakeling van zijn politieke rivalen, was Caesar alleenheerser. Een groep senatoren voelden dat aan als een bedreiging voor de Romeinse republiek en besloten hem daarom neer te steken.

Dat lukte, maar ze werden nadien door de aanhangers van Caesar verslagen en zo kon Caesars geadopteerde zoon Octavianus, ook bekend als Augustus, de Romeinse staat omvormen tot een keizerrijk.