Boegbeeld van Peer past voor burgemeesterschap

Boegbeeld Theo Kelchtermans neemt afscheid van Peer als burgemeester. De jonge Steven Matheï neemt de taak als lijsttrekker van hem over. Peer Plus en de nieuwe partijen Appel en de N-VA proberen het nodige tegengewicht te bieden.

Huidig burgemeester Theo Kelchtermans (CD&V) hangt na meer dan dertig jaar de burgemeesterssjerp aan de haak. Volgens hem is het tijd voor verandering en verjonging, maar niet voor hij een sterke ploeg klaarstoomde om er tegenaan te gaan.

Nieuwe kopman

De 35-jarige Steven Matheï volgt hem op als kandidaat-burgemeester. Hij nam zes jaar geleden voor het eerst deel aan de verkiezingen en werd meteen verkozen tot schepen. “Ik heb de voorbije jaren de kans gekregen om te proeven van verschillende bevoegdheden,” aldus Steven Matheï.

De man stapt vol enthousiasme naar de kiezer. “Het is niet gemakkelijk om een icoon als Theo Kelchtermans op te volgen. Iedereen zal het erover eens zijn dat Theo Peer heeft uitgebouwd tot wat het vandaag is. Maar ik ben er klaar voor. Vernieuwing is geen slechte zaak. Toch hebben we nog voldoende ervaring op onze lijst staan.”

Nieuwkomer Appel

Niet enkel Steven Matheï wil in Peer voor vernieuwing zorgen. Een groep enthousiaste inwoners die gaan voor verandering en een open en transparant beleid hebben Appel opgericht. Ria Plasschaert werd verkozen als lijsttrekker: “Peer is toe aan verandering en vernieuwing en dat doe je het best met nieuwe mensen. Mensen die met een frisse blik buiten de huidige kaders durven kijken.”

Exit Open VLD en het Vlaams Belang

Op de lijst staan ook een aantal leden van Open VLD, zoals huidig gemeenteraadsleden voor Open VLD Kathleen Soors en Danny Goossens. Open VLD besloot daarom geen lijst meer in te dienen. “We willen geen versnippering van het politieke landschap,” laat de voorzitter van de afdeling weten. Ook Vlaams Belang haakt af.

Beroepspiloot neemt het voortouw

De andere nieuwe partij in Peer is de N-VA. Net zoals in veel gemeenten werd ook in Peer een eigen N-VA-afdeling gelanceerd. Beroepspiloot op rust Robert Bomans trekt de lijst. “Na meer dan een halve eeuw besturen met een volstrekte meerderheid heeft onze gemeente nood aan vernieuwing. Ik ben ervan overtuigd dat de N-VA een waardig alternatief is voor het huidig gemeentebestuur.”

Achttien jaar actief

CD&V bestuurde de voorbije jaren met de SP.A. Huidig SP.A-schepen Rudi Vanhees blijft lijsttrekker. Hij heeft negen jaar ervaring als schepen en is achttien jaar actief in de Peerse politiek. Het is de vierde keer dat hij de lijst aanvoert. “Gewoon omdat ik van Peer hou,” klinkt het vrolijk.

Voor Peer Plus zal ook dit keer Louis Linsen lijsttrekker zijn. Peer Plus zit met twee zetels in de oppositie. De partij hoopt de kiezer te overtuigen en wil graag deelnemen aan het beleid.

Kizzy Van Horne

lees ook