Bracke zet Gentse verleden (nog eens) in de verf

De Gentse N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke wordt door politieke tegenstanders geregeld als "inwijkeling" afgeschilderd. In een brief aan de Gentse bevolking probeert hij dat imago alsnog van zich af te schudden.

In de laatste week voor de verkiezingen puilen de Gentse brievenbussen uit van het verkiezingsdrukwerk. Daarbij ook een brief van N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke aan de Gentenaars. Opvallend: Bracke opent de brief met wat een verantwoording lijkt. Bracke gaat ervan uit dat veel Gentenaars hem in de eerste plaats als ex-journalist kennen en niet zozeer als Gents politicus. Een verwijt dat tegenstanders hem graag in het gezicht gooien.

Maar met de briefopening lijkt hij de puntjes voor een laatste keer op de Gentse i te willen zetten:

"U kent mij waarschijnlijk van tv. Maar wat u misschien niet weet, is dat ik opgegroeid ben in Oostakker, dat ik in Gent school heb gelopen, gestudeerd..."

Bracke mag voor zijn terugkeer naar Gent - vlak voor de federale verkiezingen van 2010 - dan vijf jaar in Mol hebben gewoond, in zijn hart bleef hij Gentenaar, zo zegt hij zelf:

"Gent zit in mijn hart en in mijn hoofd. In de vijf jaar dat ik in de Kempen heb gewoond, heb ik nog meer dan tevoren ervaren hoe mooi onze stad wel is."

Onweerswolken

Dit gezegd zijnde, gaat de brief vooral over de beweegredenen van Bracke om aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Bracke ziet naar eigen zeggen "onweerswolken verschijnen" boven Gent, al wil hij de Gentenaar geen schrik aanjagen: "Het onweer is nog niet losgebarsten, maar nu moeten we wel slim zijn."

Slim zijn, dat is Gent beter besturen, vindt hij. "Het geld moet naar de mensen gaan, niet naar het bestuur zelf. Goed onderhouden wegen, fiets- en voetpaden, ook in de deelgemeenten, het kan. Meer groen in het stadscentrum, het kan. Men moet dat alleen willen." Bracke wil ook een beter veiligheidsbeleid en hamert nog eens op het rechten-en-plichtenverhaal.

Hij eindigt de brief met een optimistische noot én een belofte: "Ik ga écht naar u luisteren..."

lees ook