CD&V: "Toestand Gentse voetpaden erbarmelijk"

CD&V Gent hield woensdag een rolstoelactie om aandacht te vragen voor de Gentse voetpaden. De CD&V-kandidaten konden naar eigen zeggen ondervinden wat ook uit de Stadsmonitor was gebleken: "Op vele plaatsen is de toestand erbarmelijk".

Uit de Stadsmonitor blijkt dat twee op de drie Gentenaars niet tevreden zijn over de voet- en fietspaden in de stad, schrijft CD&V-lijsttrekker Veli Yüksel in een persbericht. "We kunnen hen geen ongelijk geven. Op vele plaatsen is de toestand echt erbarmelijk."

Yüksel en andere CD&V-kandidaten namen de proef op de som door in een rolstoel de staat van de voetpaden te testen. Niet alleen de slechte staat viel hen daarbij op. "Bij de inrichting van de voetpaden wordt onvoldoende rekening gehouden met de toegankelijkheid, niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar bijvoorbeeld ook voor gezinnen met een kinderwagen en voor senioren die moeilijk te been zijn", is hun vaststelling.

"Publieke infrastructuur zoals lantaarnpalen, verkeersborden, vuilnisbakken en andere worden op vele plaatsen midden op het trottoir geplant. Hierdoor ontstaan situaties waarbij voetpaden gevaarlijk of eenvoudigweg onbruikbaar worden voor wie in een rolstoel zit.”

CD&V vraagt daarom dat er de komende legislatuur werk wordt gemaakt van de heraanleg van de voetpaden. “De voorbije jaren werd een ‘Trottoir ActiePlan’ opgezet, maar de resultaten daarvan zijn nog te weinig zichtbaar in de Gentse straten", vindt Yüksel.

"We willen ook dat er bij de hernieuwing van trottoirs over wordt gewaakt dat deze niet worden ingenomen door publieke infrastructuur, waardoor ze onbruikbaar worden voor rolstoelgebruikers. De Gentenaars moeten worden aangespoord om de voetpaden vrij te houden en er geen fietsen te stallen of andere obstakels te creëren."

"En tot slot moet ook bij werkzaamheden meer aandacht gaan naar de rolstoelgebruikers, opdat er geen onoverkomelijke hindernissen worden gecreëerd."

lees ook