Chinese auteur Mo Yan wint de Nobelprijs Literatuur

De Zweedse Academie heeft de Chinese schrijver Mo Yan uitgeroepen tot laureaat van de Nobelprijs Literatuur 2012. Mo Yan is een van de meest gelezen Chinese auteurs van de voorbije halve eeuw. Hij volgt de Zweedse dichter Tomas Tranströmer op als laureaat van de onderscheiding.

De Chinese auteur Mo Yan is de laureaat van de Nobelprijs Literatuur 2012.  De 57-jarige schrijver is een van de meest gelezen romanschrijvers in China en werd in de aanloop naar de Nobelprijsuitreiking in een adem genoemd met de Japanse  topfavoriet, Haruki Murakami.

"Mo Yan vermengt met hallucinant realisme volksverhalen, geschiedenis en het heden", motiveerde de Zweedse Academie de toekenning van de Nobelprijs Literatuur.

Mo Yan schreef onder meer "Het rode korenveld", "De wijnrepubliek"" en "Grote borsten en brede heupen". Verschillende van zijn werken werden verfilmd door de Chinese cineast Zhang Yimou. De Chinese schrijver is ook buiten China bekend. Zijn werk is vertaald in meer dan een dozijn talen, onder meer in het Nederlands.

In tegenstelling tot de vorige Chinese laureaat van de Nobelprijs Literatuur, Gao Xingjian, is Mo Yan geen dissident van het regime in Peking. Gao leeft en werkt al jaren in Frankrijk en heeft de Franse nationaliteit. Zijn werk is ook verboden in China. Mo Yan nam deel aan de Culturele Revolutie in de jaren 60 en werkte als leraar literatuur in het leger. Hij debuteerde in 1981 en geldt als een veelschrijver.

De Nobelprijs voor Literatuur is de meest prestigieuze literaire prijs ter wereld. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1901. Aan de prijs is een geldbedrag van 8 miljoen Zweedse kronen of 930.000 euro verbonden. Dat is bijna 200.000 euro minder dan vorig jaar. Op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, wordt de Nobelprijs Literatuur uitgereikt.

De winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur sinds 2000

 • 2012 - Mo Yan (China)
 • 2011 - Tomas Tranströmer (Zweden)
 • 2010 - Mario Vargas Llosa (Peru)
 • 2009 - Herta Mueller (Duitsland)
 • 2008 - Jean-Marie Gustave Le Clezio (Frankrijk)
 • 2007 - Doris Lessing (Groot-Brittannië)
 • 2006 - Orhan Pamuk (Turkije)
 • 2005 - Harold Pinter (Groot-Brittannië)
 • 2004 - Elfriede Jelinek (Oostenrijk)
 • 2003 - John M. Coetzee (Zuid-Afrika)
 • 2002 - Imre Kertesz (Hongarije)
 • 2001 - VS Naipaul (Trinidad/Groot-Brittannië)
 • 2000 - Gao Xingjian (Frankrijk/China)