Chinese schildpad urineert via zijn bek

Uit onderzoek is gebleken dat de Chinese drieklauw, een weekschildpaddensoort, onder water afvalstoffen afscheidt uit zijn bek. Biologen vragen zich al jaren af waarom het reptiel soms tot 100 minuten met zijn kop onder water blijft. Terwijl het reptiel longen heeft en dus boven water ademt.

De Chinese drieklauw is een weekschildpaddensoort die vooral voorkomt in moerassen in Oost-Azië. De opvallende bouw van zijn bek (zie foto) is al lange tijd stof voor speculatie. Eerder werd gedacht dat het fluweelachtige weefsel in zijn bek een gelijkaardige functie had als de kieuwen bij vissen. Al leek dat onwaarschijnlijk omdat de Chinese drieklauw via zijn longen ademt zoals de meeste andere weekschildpaddensoorten.

Aan de universiteit van Singapore hebben onderzoekers daarom het dier nauwkeurig geobserveerd terwijl het met zijn kop onder water ging. Het water is daarna geanalyseerd en daaruit blijkt dat telkens het reptiel met zijn kop onder water gaat, de chemische samenstelling van het water verandert. In het water zijn sporen van urine teruggevonden.

Uit nauwkeurige observatie en metingen blijkt nu dat het dier tussen de 15 en 49 keer meer urinestoffen uit zijn mond afscheidt dan via de “normale” weg. Wat op zich vreemd lijkt, want het dier beschikt ook over nieren en een blaas. De onderzoekers vermoeden dat de Chinese drieklauw in dat opzicht verwant is met sommige zoogdieren zoals vleermuizen en geiten die stikstof “recycleren” via hun speeksel.