De Clerck heeft problemen met app Qortrijk

De Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) vindt het initiatief van zijn uitdager Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om een app te lanceren voor klachten over de publieke ruimte overbodig en in strijd met de letter en de geest van het gemeentedecreet. Hij heeft daarover een brief geschreven aan Van Quickenborne.

"Natuurlijk staan we positief ten aanzien van alle initiatieven die de dienstbaarheid voor de burger vergroten", schrijft De Clerck. Hij wijst er ook op dat er nu al een meldpunt voor dergelijke klachten bestaat. Volgens hem is het initiatief van Van Quickenborne een poging om klachtenbehandeling via een politiek mandataris te organiseren, wat in strijd is met de letter en de geest van het gemeentedecreet.

"Wij willen iedere burger verzekeren dat alle klachten op een gelijke, onafhankelijke en professionele manier worden behandeld", schrijft De Clerck. "Dit dient te gebeuren zonder politieke tussenschakels." In "Reyers Laat" formuleerde hij het vanavond zo: "We hebben al een fantastisch meldpunt. Een politieke afhandeling organiseren is een beetje een blaam die zich daarmee bezighouden."

"Het is jammer dat de huidige burgemeester tegen vernieuwing is", reageert Van Quickenborne. "Maar de verkrampte reactie toont vooral dat men veraf staat van de concrete zorgen van de Kortrijkzanen. Blijkbaar is het teveel gevraagd om te luisteren naar de problemen van de inwoners die een nette, leefbare en veilige stad vragen. Ik heb anderhalf jaar geleden via de toenmalige centrummanager de stad aangeraden om zelf zo'n app te lanceren."

Volgens Van Quickenborne verschuilt De Clerck zich achter allerlei ambtelijke regeltjes.

lees ook