Di Rupo: "Begroting zal op tijd klaar zijn"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft in de Kamer tijdens het eerste vragenuurtje na het zomerreces veel vragen over de timing van de begroting gekregen. Hij reageerde fel op de kritiek van oppositiepartij N-VA en enkele ondernemers dat de begroting over de verkiezingen heen wordt uitgeschoven.

Normaal gezien leest de premier tijdens de eerste dinsdag van oktober de regeringsverklaring voor, met daarin de krijtlijnen van de budgettaire beslissingen voor het volgende jaar. Niet zo dit jaar. Net als in 2000 en 2006 vindt de begrotingsopmaak pas na de verkiezingen plaats. Gefundenes fressen voor N-VA en enkele Vlaamse ondernemers om zware kritiek op de premier en zijn "marxistische regering" te leveren.

Di Rupo reageerde vanmiddag verbeten op die kritiek uit rechtse hoek. "De regering heeft al 13 miljard euro bespaard en zal ook voor 2013 de nodige maatregelen treffen", luidde het. "Ik kan u verzekeren dat de regering ook nu haar verantwoordelijkheid zal nemen, zoals ze dat de voorbije tien maanden heeft gedaan. De begroting zal op tijd klaar zijn", zei de premier.

De bewering dat de regering haar verantwoordelijkheid ontwijkt, ontkende Di Rupo met klem. "Dat is grotesk om te horen van zij die hun verantwoordelijkheden zelf ontvluchten, en door een evenwichtig compromis te weigeren en voor het comfort van de oppositie hebben gekozen."

Nog volgens Di Rupo heeft hij begrip voor de vragen en twijfels bij de bevolking en de bedrijven. "Maar wat ik niet begrijp en niet kan aanvaarden is het installeren van angst, door anonieme politieke aanvallen of absurde uitspraken in de media. We voeren een beleid dat rekening houdt met iedereen in onze maatschappij, niet enkel met zij die hard kunnen roepen."

"Ziekte van Verhofstadt"

Kamerlid Jan Jambon (N-VA), aan wiens partij het verwijt gericht was, reageerde laconiek. Hij noemde het begrotingsuitstel onverantwoord. "Vandaag heeft u ons nog geen timing gegeven. In omstandigheden waar de economische knipperlichten op oranje en op rood springen, schuift u alles voorbij de volgende verkiezingen. Daar bestaat een term voor : schuldig verzuim." Het leverde hem applaus op vanop de oppositiebanken.

Jambon kreeg ook bijval van Jean-Marie Dedecker (LDD) die de premier verweet "aan de ziekte van Verhofstadt" te lijden: "de lusten voor vandaag, de lasten voor morgen".