Erdogan veroordeelt smokkel van militaire goederen

In een live op televisie uitgezonden persconferentie heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan het transport van "militaire goederen" door het Turkse luchtruim scherp veroordeeld. Gisteren verplichtten Turkse gevechtsvliegtuigen een Russisch lijnvliegtuig op weg naar Syrië tot landen. Syrië en Rusland ontkennen de aantijgingen. Syrië heeft Turkije op zijn beurt beschuldigd van het verspreiden van leugens.

Volgens Erdogan waren de in beslag genomen goederen van een Russische kamer voor Industrie en Chemie aan het Syrische ministerie van Defensie geadresseerd. Ze worden nu nader onderzocht.

"Zoals u weet mogen militair materiaal en munitie niet in passagiersvliegtuigen getransporteerd worden", zei Erdogan. Details over wat er precies vervoerd werd, gaf hij echter niet. Volgens enkele gezagsgetrouwe Turkse media gaat het om 300 kilogram ontvangers, antennes en onderdelen voor raketten. Erdogan weigert eveneens om te onthullen hoe Turkije op de hoogte was van het transport.

Turkije heeft al via het Syrische consulaat in Istanbul bezwaar aangetekend bij de Syrische regering wegens de schending van het Turkse luchtruim en de overtreding van de bepalingen van de internationale luchtvaart. Het krijgt daarbij de steun van zijn bondgenoot, de Verenigde Staten.

Zowel Syrië als Rusland ontkennen dat de Airbus A320 illegale goederen vervoerde. Damascus beschuldigde Erdogan vanavond van het verspreiden van leugens. Erdogan "blijft de leugenachtige verklaringen opstapelen die tot bedoeling hebben het vijandige gedrag van zijn regering jegens Syrië te rechtvaardigen", luidde het in een communiqué van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. Syrië bestempelde het optreden van Turkije als "piraterij", Rusland noemde het doorzoeken van het vliegtuig "illegaal" en zei dat Turkije het leven van burgers in gevaar gebracht had.

Het Russische lijnvliegtuig mocht gisteren na uren wachten zijn reis naar Damascus voortzetten, evenwel zonder cargo. Het incident zet extra druk op de al zeer vertroebelde relatie tussen Turkije en Syrië.