Exodus bij Electrabel duurt voort

In augustus is het marktaandeel van energiegroep Electrabel in Vlaanderen blijven afkalven. Het bedrijf zou zich voorbereiden op het verlies van een op de drie klanten.

Na de liberalisering van de energiemarkt bijna tien jaar geleden, is Electrabel lange tijd de onbetwiste kampioen gebleven, maar de voorbije maanden is daaraan een einde gekomen.

Volgens de Vlaamse energieregulator VREG is het aandeel van Electrabel op de stroommarkt in augustus gedaald van 54,35% naar 52,75%. Een jaar eerder bedroeg dat marktaandeel nog 60%.

Op de gasmarkt viel het marktaandeel in augustus terug van 53,64% naar 51,67%. In september vorig jaar had Electrabel daar nog een aandeel van 61,75%.

Vooral concurrenten Essent, Eneco, Lampiris en Nuon profiteerden van de leegloop bij Electrabel.

Opvallend is dat Electrabel ook klanten ziet weglopen in het segment van de bedrijven. Op een jaar tijd zou 7 tot 8% van de bedrijfsklanten elders stroom en gas zijn gaan kopen.

Electrabel bereidt zich voor

Volgens de krant De Tijd zou Electrabel zich overigens voorbereiden op het mogelijke vertrek van een op de drie klanten. Dat zou het moederbedrijf, de Franse groep GDF Suez, gezegd hebben aan de vakbonden, maar het bedrijf wil dat niet bevestigen.

Electrabel probeert nu met nieuwe en goedkopere formules het tij te keren of tenminste de huidige klanten te behouden. Een ervan is FixOnline, een contract waarbij de prijs gevoelig lager ligt, maar dat enkel gericht is op internetklanten.