Gouden zomer voor de vastgoedmarkt

De voorbije drie maanden is het aantal transacties op de vastgoedmarkt fors gestegen. Begin dit jaar was er nochtans een dipje op de markt, maar dat lijkt nu hersteld.

In het derde trimester is het aantal transacties met 4,3% gestegen. In juli was er zelfs een stijging met 22,6%. Volgens de notarissen is dat erg opvallend, want de zomer is doorgaans een rustige periode op de markt. 

De notarissen vergelijken de voorbije zomer met die van 2009 toen er ook een hoog aantal verkopen en aankopen was. In het eerste kwartaal leken de prijzen nochtans wat onder druk, maar in het tweede trimester was er een heropleving en dat heeft zich de voorbije maanden doorgezet. In september was er wel een daling.

Volgens de notarissen zijn de historisch lage rentetarieven en het groot aantal investeerders de redenen voor de verkoop. "Spaargeld wordt in bakstenen gestoken", luidt het.

Gemiddeld kost een huis in ons land nu 232.486 euro. Een appartement kost 199.682 euro, maar in dat laatste segment zijn de prijzen gestagneerd.