Groen Leuven tovert Fonske om tot "Alfonsine"

Fonske, het standbeeld op het Leuvense Pieter De Somerplein, was gisteren heel even "Alfonsine". Groen Leuven gaf het mannetje een gebreid rokje en pleitte op die manier voor meer vrouwen in de politiek.

Fonske geldt als een van de belangrijkste symbolen van Leuven en gisteren was dat symbool heel even een vrouw. "Een goede zaak", vindt Magda Peeters, op de 11e plaats op de Groen-lijst in Leuven. "We hopen dat de politiek na 14 oktober nog een beetje vrouwelijker wordt, met veel vrouwelijke raadsleden en hopelijk ook pariteit in het schepencollege en in de andere te verdelen mandaten."

Volgens lijstduwer Eva Brems zijn de goede bedoelingen er wel, maar is er duidelijk nog werk aan de winkel: "Alle partijen zeggen ondertussen wel dat ze gelijke kansen voor vrouwen en mannen een goede zaak vinden, maar we kunnen niet anders dan vaststellen dat Groen bij deze verkiezingen de enige partij is met een vrouwelijke lijsttrekker", benadrukt ze.

Groen trekt die lijn bewust door naar andere steden, geeft ze aan: "Ook in Antwerpen, Gent, Mechelen of dichter bij huis Tienen, Aarschot en de provinciale lijst in Leuven is de eerste groene op de lijst een vrouw."

Brems en haar partij "willen dat op alle niveaus in de samenleving vrouwen op gelijke wijze verantwoordelijkheid kunnen dragen". "Zeker wanneer het gaat over bestuursfuncties is er nog steeds een achterstand voor vrouwen, en die moet weggewerkt worden."

lees ook