Is "ronde vormen" een eufemisme voor "dikke koe"?

Ze zag er nochtans ravissant uit, met een nerdy bril op de neus en dat meisjesachtige monkellachje. "Mad men"-actrice Christina Hendricks dacht op een drafje haar promopraatje met moderedactrice Kate Waterhouse van Sun Herald af te handelen. Maar de "slanke" Waterhouse kwam plots met een vraag over haar "full figure" op de proppen. En daar had Hendricks geen zin in.

Waterhouse zag nochtans het probleem niet en drong een tweede keer aan, zodat zelfs de PR-verantwoordelijke tussenbeide diende te komen. Of hoe een misschien goed bedoeld woord door iemand anders als erg cru kan worden ervaren.

De vraag die Waterman tot twee keer toe stelde was: "Je bent een inspiratie als "full-figured woman". Kan je een voorbeeld geven waarbij je op dat vlak iemand geïnspireerd hebt?" Na herhaling van een gelijkaardige vraag antwoordde Hendricks, duidelijk beledigd: "Maar nu zeg je dat opnieuw!", er later aan toevoegend: "Dat was gewoonweg onbeleefd." Wellicht bedoelde Waterhouse met "full-figured" een vrouw met welgevormde rondingen, maar was het voor de 37-jarige actrice een eufemisme voor een mollige, plompe en zelfs corpulente en dikke lichaamsbouw.

De Amerikaanse media sympathiseren alvast met Hendricks. Volgens Huffington Post was het stellen van de vraag "een van de meest eigenaardige, tactloze manieren die we ooit meegemaakt hebben": "Wellicht bedoelde ze niet: "Wanneer heb je iemand geïnspireerd die dik is?" Maar zo kwam het in ieder geval wel over. Hendricks heeft zich al meer dan genoeg voor haar lichaamsbouw moeten verantwoorden. Eentje meer had ze echt niet nodig." Van het interview kreeg de redacteur alvast de kriebels.

Ook USA Today had het over een hoogst onaangename woordenwisseling. Volgens de entertainmentwebsite lag de keuze van het woord "full-figured" mee aan de basis ervan. De celebritysite People plaatste het woord dan weer op dezelfde lijn als dat andere F(uck)-woord, een woord dat in de VS nog altijd "gebleept" moet worden. Volgens een internetpoll daar vond de helft van de deelnemers het woord "grof".

Volgens Scrape TV is "full-figured" niet echt een belediging, “behalve wanneer je het interpreteert als "vet/dik", een interpretatie die tot de mogelijkheden behoort." Mama Pop, een website voor moderne ouders, vond dat Hendricks gelijk had de redactrice lik op stuk te geven: "Genoeg is genoeg!"

Volgens New York Daily News lag het probleem bij Hendricks zelf: "Ze mag dan trots zijn op haar rondingen, erover praten is een andere zaak. Toch is ze bekend als een van Hollywoods meest sexy vrouwen."

The Sydney Morning Herald vond de reactie van Hendricks overdreven: "Ze is even bekend van haar vormen als van haar rol in "Mad men", maar durf haar niet welgevormd te noemen. Terwijl zelfs Wikipedia haar een "full-figured" rolmodel noemt."

Plus Model Magazine vroeg zich af hoe Hendricks zichzelf ziet als men haar niet “full-figured” mag noemen: "Niemand wordt graag iets genoemd wat hij of zij niet is. Maar is het zo’n belangrijke zaak? Hieruit leid ik af dat Hendricks misschien toch geen inspiratie is voor welgevormde vrouwen. Er zijn veel ergere dingen dan”full-figured" genoemd te worden."

lees ook