Kinderarts blijft in cel op verdenking van misbruik

De 51-jarige kinderarts uit Putte bij Mechelen die al twee weken in de cel zit op verdenking van kindermisbruik, blijft aangehouden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist.

Enkele weken geleden kreeg het parket een klacht binnen van een minderjarige die beweerde het slachtoffer te zijn van aanranding van de eerbaarheid door de arts.

Het parket van Mechelen heeft dan een onderzoek geopend en huiszoekingen uitgevoerd bij de man thuis.De politie doorzocht ook zijn kabinet in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar hij al meer dan 20 jaar werkt. De man is verantwoordelijk voor het diabetescentrum voor de kinderen. Speurders namen zijn computer mee en onderzoeken nu of er kinderporno op staat.

De dokter werd aangehouden en zit al twee weken in de cel. Hij is vanmorgen opnieuw voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen verschenen. Die heeft vanmiddag dan beslist dat hij aangehouden blijft.

UZA is verrast

Het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen reageert verrast. "Wij hebben in die 20 jaar dat de dokter hier werkt, nog nooit klachten over hem gehad", zegt woordvoerster Ann Segers. De arts is voorlopig vrijgesteld van zijn activiteiten in het ziekenhuis. Hij is niet geschorst of ontslagen, de directie wacht het verdere onderzoek af.

Het ziekenhuis is bereid om vragen van patiënten van de dokter te beantwoorden. "Patiënten die ongerust zijn, kunnen altijd terecht bij ons team pediatrie voor meer duiding en uitleg", zegt Segers.

"Orde hervormen"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is ervan overtuigd dat de Orde van Geneesheren moet worden gemoderniseerd. De Orde moet voor Onkelinx transparanter worden en bij deontologische procedures moet er meer rekening gehouden worden met de patiëntenrechten. Ook moeten er deontologische organen komen voor alle gezondheidsberoepen waarvoor zo'n instantie nog niet bestaat, zoals kinesisten, verplegers en tandartsen.

Dat heeft Onkelinx vandaag gezegd in de Kamer, waar ze tijdens het vragenuurtje aan de tand werd gevoeld over de bekentenis van psychiater Vandereycken.