Lagarde: "Griekenland moet 2 jaar extra krijgen"

Griekenland moet twee jaar extra tijd krijgen om zijn economische hervormingsplannen door te voeren. Dat heeft de topvrouw van het IMF, Christine Lagarde, gezegd. "Timing is van het grootste belang. Het kan verstandig zijn wat extra tijd te nemen."

Christine Lagarde is in Tokio voor een bijeenkomst van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) met de Wereldbank. Aan de vooravond van de ontmoeting zei ze dat Griekenland extra tijd moet krijgen. "Dat hebben we bepleit voor Portugal en voor Spanje en dat bepleiten we nu voor Griekenland. Ze moeten -wat ons betreft- twee jaar extra de tijd krijgen om hun plannen door te voeren."

De EU, het IMF en de ECB (Europese Centrale Bank) onderzoeken momenteel of de hervormingsplannen van Griekenland voldoende zijn om het land in aanmerking te laten komen voor het volgende deel van de beloofde noodlening.

"Er wordt hard gewerkt om alle problemen te behandelen", zegt Lagarde. "We moeten de hervormingen beoordelen, net als de mogelijke financiering en de gevolgen voor de schuldpositie van het land. We doen alles om te helpen. Het doel is om Griekenland uiteindelijk weer op eigen benen te laten staan."

Wereldeconomie aanwakkeren

Lagarde waarschuwde ook dat de internationale economische crisis de groei in de opkomende economieën begint te beschadigen. Ze verwacht van 's werelds rijkste landen dat ze actie ondernemen om de wereldeconomie aan te wakkeren.