Lanaken en Maastricht pakken samen fraudeurs aan

De Belgische gemeente Lanaken en de Nederlands-Limburgse stad Maastricht gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen grensoverschrijdende fraude. Beiden hebben daarover een samenwerkingscharter ondertekend. De intensievere samenwerking moet voorkomen dat fraudeurs zowel in Lanaken als Maastricht steun trekken.

De aanleiding voor de samenwerking zijn een aantal recente gevallen van fraude. Het geval van een 53-jarige dakloze die zowel in Maastricht als in Lanaken een uitkering kreeg, bracht alles nog in een stroomversnelling.

Voortaan zal er in de twee gemeenten een aanspreekpunt zijn. Zo kan er bij een vermoeden van fraude sneller informatie uitgewisseld worden. Ook komt er een uitwisseling van het uitvoerend personeel en op managementsniveau zullen er jaarlijkse evaluaties komen. Mogelijk stapt ook de gemeente Riemst later nog in het samenwerkingsverband.

Het samenwerkingscharter werd vanmorgen ondertekend door OCMW-voorzitter Rudi Nivelle, burgemeester Marino Keulen (Open VLD) en de Maastrichtse wethouder van sociale zaken André Willems (Seniorenpartij). Burgemeester Keulen blijft echter realistisch."Of hiermee de fraude voltooid verleden tijd is? Neen, maar de mazen van het net worden wel aanzienlijk kleiner." 

Keulen pleit ook voor een Europese kruispuntbank met sociale gegevens. Nu is het uitwisselen van grote hoeveelheden data verboden door Europa waardoor de twee gemeenten elkaars bestanden niet preventief kunnen vergelijken om dubbele uitkeringen op te sporen.

Maastricht en Lanaken delen 12 kilometer grens met elkaar. Lanaken telt 26.000 inwoners, onder wie 6.669 Nederlanders.