Mo Yan "zeer gelukkig" met Nobelprijs Literatuur

Mo Yan is "zeer gelukkig" met de Nobelprijs voor Literatuur. Dat berichten Chinese staatsmedia. De Chinese schrijver was gewoon thuis met zijn vader wanneer hij het nieuws van zijn bekroning te horen kreeg.

"Toen ik vernam dat men mij de Nobelprijs Literatuur had toegekend, was ik zeer gelukkig", aldus Mo Yan, geciteerd door de Chinese staatsmedia. De schrijver wil zich nu concentreren op het schrijven van nieuw werk. "Ik wil me nog meer inzetten om iedereen te bedanken", klinkt het.

De Chinese schrijver benadrukt ook nog dat China over "veel begaafde schrijvers" beschikt. "Hun briljante werken verdienen het evenzeer om internationale erkenning te krijgen", aldus Mo Yan vanuit zijn thuishaven Gaomi in de provincie Shandong.

Ook de Chinese overheid reageert opgetogen op de Nobelprijs Literatuur voor Mo Yan. De staatsradio en -televisie onderbraken zowat een uur na de bekendmaking hun uitzending om het nieuws te melden, iets wat zo goed als nooit gebeurt op de officiële omroep.

De beroemde kunstenaar en dissident Ai Wei Wei is dan weer niet tevreden. Hij zegt dat een auteur met de kleur van het regime geen Nobelprijs verdient.