Ook de Duitse motor vertraagt wat

De economische groei bij onze oosterburen zou volgend jaar de helft later liggen dan eerst geschat. Ook Duitsland is dus niet immuun voor de dalende conjunctuur.

Tot nu toe bleef de Duitse economie fors doordraaien, waar de rest van Europa ter plaatste trappelde of kromp. Toch schetsen de belangrijke economische onderzoeksinstituten een iets somberder beeld. Zo onder meer het instituut Ifo uit Munchen.

Dit jaar zou de groei 0,8%  bedragen in plaats van 0,9% zoals eerder dit jaar geschat was. Dat komt omdat de economische groei vooral in de laatste maanden van het jaar zou vertragen.

Voor volgend jaar wordt de groei dan op 1% geschat. Dat is de helft van wat eerder vooropgesteld was. Toch zou de werkloosheid stabiel blijven op ongeveer 6,8% en de begroting zou bijna in evenwicht zijn.

Goed en slecht nieuws dus, maar toch zijn de instituten het erover eens dat ook Duitsland niet ontsnapt aan de dalende conjunctuur elders en de gevolgen van de Europese schuldencrisis.

Bovendien blijven de instituten -net zoals de Bundesbank overigens- erg kritisch tegenover de plannen van de Europese Centrale Bank om staatspapier van landen in moeilijkheden op te kopen.Volgens hen dreigt dat de inflatie fors op te jagen.