Ook Standard & Poor’s verlaagt Spaanse rating

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard en Poor’s (S&P) heeft de waardering van Spanje met twee stappen verlaagd tot net boven de rommelstatus. Ook het verdere vooruitzicht, de zogenoemde outlook, is negatief.
De besparingen in Spanje weken steeds meer protest los.

De waardering van de Spaanse staatsobligaties is met twee stappen verlaagd tot net boven de rommelstatus, van BBB+ naar BBB-. Eerder had ook kredietbeoordelaar Fitch dat gedaan. Moody’s heeft zijn beoordeling uitgesteld.

Als Spanje afzakt naar C-niveau zou de rente onhoudbaar hoog kunnen worden. S&P baseert de rating op de erger wordende recessie in het Zuid-Europese land en de problemen in de bankensector.

Verder is er volgens de kredietbeoordelaar een risico voor de overheidsfinanciën door “stijgende economische en politieke druk”. De kredietbeoordelaar vreest dat de sociale spanningen in het land oplopen door de bezuinigingen en de torenhoge werkloosheid.

Vorige maand heeft Madrid zijn begroting voorgesteld. Daarin wordt zo’n 13 miljard euro bespaard, onder meer door te snijden in de lonen van de ambtenaren, in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

De besparingen weken steeds meer protest los op het Iberische schiereiland. Ondanks alles ziet het ernaar uit dat de Spaanse staatsschuld tegen volgend jaar stijgt naar 90 procent van het bbp. Dat is ver boven de Maastrichtnormen van 60 procent.

Verwacht wordt dat het slechts een kwestie van tijd is voor de regering-Rajoy bij Europa (en eventueel het IMF) aanklopt voor financiële hulp. Al wordt dit in Madrid vooralsnog ontkend.