Paarse partners op zoek naar nieuwe geliefden

Zelzate wordt bestuurd door een paarse coalitie, maar de kans dat die overeind blijft na 14 oktober is bijzonder klein. Het verstandshuwelijk tussen de socialisten en liberalen is op de klippen gelopen, maar gelukkig voor hen is er aan nieuwe partners geen gebrek.
Freddy De Vilder (SP.A) en Frank Bruggeman (VLD-SD): zo goed als zeker niet meer samen in een coalitie.

Dat het de voorbije zes jaar niet echt vlotte in het Zelzaatse gemeentebestuur. En dan drukken we ons nog zacht uit. De paarse coalitie van socialisten en liberalen is op sterven na dood. De twee kopmannen - SP.A-burgemeester Freddy De Vilder en OCMW-voorzitter Frank Bruggeman (VLD-SD), beiden opnieuw lijsttrekker voor hun partij - schuiven de schuld naar elkaar door.

"Met Bruggeman is geen land te bezeilen", is De Vilder scherp. "Vanaf de eerste dag van de coalitie heeft hij oppositie gevoerd." Bruggeman van zijn kant vindt dan weer dat de socialisten zijn partij zes jaar lang hebben tegengewerkt en verwijt de burgemeester een gebrek aan communicatievaardigheden.

Het mag dan ook niet verwonderen dat het enthousiasme om er samen nog eens zes jaar bij te doen niet echt groot is. "Met die man kan niemand samenwerken", sneert De Vilder. Welke partij(en) dan wel zijn voorkeur uitdraagt om een coalitie mee te vormen na 14 oktober, wil hij niet met zoveel woorden zeggen, "maar ik pleit voor een sociaal, links, progressief Zelzate".

De Vilder vreest geen afstraffing voor zijn partij na zes jaar geruzie, maar acht de kans wel mogelijk dat het slechte imago van de coalitie het resultaat zal beïnvloeden. Toch gelooft hij er in dat de SP.A na 14 oktober de grootste partij van Zelzate zal zijn. "We hebben zes jaar dag en nacht gewerkt en geprobeerd om eerlijk aan politiek te doen. We hebben ook een heel stevige lijst, die sterk verjongd en vernieuwd is."

Krijgt Zelzate een liberale burgemeester?

Frank Bruggeman sluit een paarse coalitie niet volledig uit, "mocht het niet anders kunnen", maar laat het duidelijk zijn: hij ziet het liever anders. Ook hij laat niet in zijn kaarten kijken welke coalitie hij verkiest. "Alles staat open. Ik ben bereid om met iedereen te praten, binnen de democratische mogelijkheden."

Een coalitie van twee partijen wordt in elk geval moeilijk, verwacht hij. Er treden op 14 oktober drie nieuwe partijen in de Zelzaatse arena. "De versnippering zal groot zijn", meent Bruggeman. Toch gelooft ook hij dat zijn partij haar 8 zetels kan behouden en de grootste partij kan blijven. VLD-SD behaalde in 2006 6 zetels, maar heeft er nu 8 doordat twee SP.A'ers overliepen. De ambitie van Bruggeman is duidelijk, wat zes jaar geleden niet gelukt is, moet in oktober wel lukken: burgemeester worden.

PVDA+: "Mee besturen of goede oppositie"

PVDA+-lijsttrekker Geert Asman krijgt de moeilijke opdracht om het succes van zes jaar geleden te evenaren. Voormalig partijkopstuk Frans Van Acoleyen zet om gezondheidsredenen een stap opzij, maar zal de lijst wel nog duwen. Compagnon de route Dirk Goemare staat op plaats drie.

De zes zetels in 2006 mogen als een historische overwinning beschouwd worden en zijn dan ook een zware erfenis voor Asman, maar hij gelooft erin. "We hebben een nieuwe generatie klaar staan."

Hij beseft dat de verkiezingen in oktober "anders" zullen zijn dan in 2006 en wil zich niet aan een voorspelling wagen, maar benadrukt ook de positieve reacties die de PVDA van de bevolking krijgt. De ambitie voor Asman is om ofwel mee te besturen, ofwel opnieuw "goed oppositie te kunnen voeren".

CD&V: "Wij kunnen meer kwaliteit in bestuur brengen"

CD&V-lijsttrekker Rik Laureys is scherp voor de huidige paarse coalitie en spreekt over "zes verloren jaren" (lees "Zelzate is een beetje in slaap gesukkeld"), maar verwacht niet dat de SP.A en VLD-SD zwaar afgestraft zullen worden. "Ze zullen misschien licht achteruitgaan, maar niet te veel."

Zelf trekt CD&V in oktober in kartel naar de kiezer, met Vrij Zelzate, de erfgenaam van ZOW, wat dan weer een scheurlijst van de SP.A was. CD&V heeft momenteel drie zetels in de gemeenteraad en hoopte door een kartel te vormen extra stemmen te kunnen behalen.

Laureys en zijn partij droomden aanvankelijk van vier à vijf zetels, maar kregen later een ferme opdoffer te verwerken. CD&V-gemeenteraadslid Martin Acke - "een heel gewaardeerd man in de gemeenteraad", zegt ook burgemeester De Vilder - stapte rond de jaarwisseling over naar de N-VA en wordt daar als kopstuk uitgespeeld.

Laureys is duidelijk: "Ik vrees dat dat ons wel wat stemmen zal kosten." Verwachte winst door het kartel dus, verlies door de overstap van Acke. "Door de omstandigheden verwacht ik nu dat we ongeveer gelijk zullen blijven", maakt Laureys de balans.

Hoe dan ook heeft CD&V ambities om mee te besturen in Zelzate. "Wij kunnen meer kwaliteit brengen in het bestuur." Laureys' voorkeur gaat naar de SP.A, "omdat die toch zeer veel bestuurservaring heeft".

N-VA: "Centrumrechtse coalitie zou niet slecht zijn voor Zelzate"

De N-VA is nieuw in Zelzate en trekt dus met een voormalig CD&V-boegbeeld naar de verkiezingen. Martin Acke was 18 jaar fractievoorzitter voor CD&V, maar belandde eind vorig jaar in een dispuut met zijn partijgenoten over de lijstvorming - "ik mocht geen lijsstrekker zijn omdat ik gescheiden was" - en trok uiteindelijk de christendemocratische deur achter zich dicht.

Acke nam ontslag uit de gemeenteraad en gaf zijn mandaat terug aan zijn vorige partij, maar hoopt na 14 oktober uiteraard opnieuw een zitje te kunnen bemachtigen, als N-VA'er. Door enerzijds het nationale succes van zijn partij en anderzijds het geruzie binnen het huidige gemeentebestuur, verwacht Acke dat zijn partij enig succes zal boeken. "Veel Zelzatenaren zoeken een alternatief."

Acke mikt op drie à vier van de drieëntwintig zetels. Een grote aardverschuiving waarbij de N-VA plotsklaps de grootste partij zou worden, vindt hij niet realistisch. "We moeten met twee voeten op de grond blijven. Zelzate is altijd al een rode gemeente geweest." De uitdaging is om het aantal linkse zetels in Zelzate uit de dunnen, geeft hij aan.

Acke heeft wel de ambitie om mee te besturen in zijn gemeente en zou het "niet slecht" vinden mocht er eens "een nieuwe wind door Zelzate waaien", in de gedaante van een centrumrechtse coalitie.

De N-VA wil na 14 oktober - als ze deel zou uitmaken van het bestuur - vooral inzetten op veiligheid, het imagoprobleem van Zelzate (door onveiligheid en een slechte sociale mix) en het versterken van de lokale economie.

Nieuwe lokale partij: OP Zelzate

Niet alleen de N-VA steekt voor het eerst de neus aan het Zelzaatse venster, ook een nieuwe lokale partij gooit zich in de strijd: OP Zelzate. Initiatiefneemster en lijsttrekker Tania Van Hoofstadt stampte de partij met enkele gelijkgezinden uit de grond als reactie op het geruzie binnen de huidige coalitie.

"Ik volg al vier jaar de gemeenteraad, met een groeiende verbazing over het gebrek aan samenwerking tussen de coalitiepartners", legt Van Hoofstadt uit. De slogan van OP zelzate is dan ook "Samenwerken", "want dat is ons grootste verwijt aan de coalitie".

OP Zelzate dient geen volledige lijst in, maar trekt met negen mensen "uit verschillende hoeken, maar met eenzelfde doel om de gemeente te veranderen", naar de kiezer. De partij wil naast een beter bestuur ook streven naar een herstel van het sociale evenwicht in de gemeente - "de limiet van het aantal sociale woningen is absoluut bereikt" -, meer investeren in de Zelzaatse jeugd en de vervuiling van de gemeente tegengaan.

Van Hoofstadt hoopt op één à twee zetels en wil "uiteraard deelnemen aan het beleid, als het kan".

Vlaams Belang neemt voor het eerst de handschoen op

Ook Vlaams Belang dient voor de eerste keer een lijst in voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zelzate. Zij het - net als OP Zelzate - een onvolledige lijst: Vlaams Belang kon 13 kandidaten vinden. Patrick De Roo is lijsttrekker. Nathalie Vandamme staat op plaats 2, Guy D'Haeseleer op plaats 3.

Lijsttrekker De Roo hoopt op minstens twee zetels in de gemeenteraad. Vlaams Belang zet vooral in op veiligheid en pleit onder meer voor nultolerantie voor amokmakende jongeren. Daarnaast maakt de partij zich ook sterk dat een belastingverlaging van 8 naar 6 procent "op termijn mogelijk is".

Ten slotte moet er volgens Vlaams Belang ook dringend werk gemaakt worden van betere voetpaden - "die zijn heel slecht in Zelzate" - en moet de "te snelle verveemding" van de gemeente aangepakt worden. "Er zijn te veel sociale woningen en die trekken moslims uit Nederland aan", argumenteert De Roo.

Groen gooit de handdoek in de ring

Opmerkelijk voor een industriegemeente waar vervuiling en gezondheid geen onbelangrijke thema's zijn: Groen dient geen lijst in voor oktober. Zes jaar geleden was dat wel het geval, toen voor de eerste keer. Maar de partij vond deze keer niet genoeg mensen. "We zouden wel met een zestal mensen kunnen deelnemen, maar dat zou te veel werk voor te weinig mensen zijn", klinkt het bij Groen.

Freek Willems

lees ook