Politie versterken met vrijwilligers of niet?

De korpschef van Hasselt stelt voor om de politie te versterken met vrijwilligers, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. De politievakbond VSOA is alvast niet te spreken over het voorstel. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) weigert voorlopig om zich erover uit te spreken.

Volgens de Hasseltse korpschef krijgen politieagenten steeds meer taken en gaan steeds meer politiemensen op pensioen. Doordat het budgettair moeilijk is om massaal veel nieuwe politieagenten aan te nemen, stelt hij voor om het met vrijwilligers te doen.

De politiebond VSOA is geen voorstander. “Hulpagenten zijn al politieagenten geworden, mensen van het veiligheidskorps worden wellicht binnenkort ook agenten van de politie en nu wil men ook vrijwillige politieambtenaren toevoegen”, klinkt het bij VSOA Politie. Het nieuwe voorstel dient enkel om de uitvinder te promoton, luidt het.

VSOA Politie heeft zelf andere voorstellen klaar om de werkdruk te verminderen. “Een eenvoudig en goed beheer voorkomt bijvoorbeeld al dat 25 miljoen euro “vergeten” wordt en verdwijnt uit het budget van de politie”, klinkt het. Volgens VSOA zullen overigens doordat verkeersboetes geprivatiseerd worden, zo’n 600 voltijdse personeelsleden vrijkomen.

Minister Milquet wil zich nog niet uitspreken over het voorstel uit Hasselt. "Als de Hasseltse korpschef voorstellen heeft, kan hij die indienen bij de permanente commissie van de lokale politie”, klinkt het. Er kwam echter nog geen enkele vraag, officieel noch officieus. Voor Milquet kan het sowieso niet dat er vrijwilligers ingezet worden in “operationele missies”.