Portugese regering heeft begroting klaar

De Portugese regering van de centrumrechtse premier Pedro Passos Coelho (foto) heeft haar ontwerpbegroting voor 2013 afgerond. Dat gebeurde na een marathonvergadering van 20 uur. In de begroting staan forse belastingverhogingen.

Eerder verwierp de Portugese regering na massaal straatprotest al een omstreden besparingsmaatregel. Begin september had  de regering-Coelho nog beslist om de sociale bijdragen van loontrekkenden volgend jaar te verhogen van 11 tot 18 procent. De werkgeversbijdragen zouden in ruil wel verminderen, van 23,5 tot 18 procent. Daarop verweet de bevolking Coelho de "Robin Hood van de rijken" te zijn, waarna de regering toegaf en zich bereid toonde alternatieven uit te werken.

De klemtoon zal dit keer liggen op belastingverhogingen. Vorige week al liet de minister van Financiën verstaan dat de gemiddelde inkomensbelasting zal stijgen van 9,8 procent momenteel naar 13,2 procent volgend jaar. Naast een verhoogde belasting op onroerend goed en kapitaal, zullen de hoogste inkomens ook een bijkomende "solidariteitstaks" moeten ophoesten van 2,5 procent. De Portugese regering wil ook een taks op financiële transacties, waarvan de modaliteiten nog bestudeerd worden.

De ontwerpbegroting, die in de nacht van woensdag op donderdag pas na 20 uur vergaderen vorm kreeg, wordt komende maandag in detail toegelicht in het Portugese parlement.