Vanackere wil btw-nultarief voor online kranten

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil het bestaande btw-nultarief voor gedrukte kranten ook toepassen voor de digitale versies. Vandaag geldt er een tarief van 21 procent btw voor digitale versies van dag- en weekbladen.

Steeds meer kranten en tijdschriften zijn beschikbaar op het  internet. In tegenstelling tot de gedrukte kranten en weekbladen  geldt voor de digitale versies geen btw-nultarief, maar een tarief  van 21 procent.

Vanackere wil daar na overleg met de sector verandering in brengen. De minister van Financiën heeft over de kwestie een brief gestuurd naar de bevoegde Europese commissaris Algirdas Semeta.

"De huidige regelgeving is op dit vlak niet aangepast aan de technologische evoluties van de voorbije jaren. Dit vertraagt de ontwikkeling van digitale platformen en belangrijke investeringen", aldus Vanackere.

Belgische uitgevers reageren opgelucht

"Een hart onder de riem voor de sector die naast de impact van de economische crisis ook te kampen heeft met een grondige verschuiving van de leesgewoonten", is de reactie van de Belgische uitgevers van kranten en tijdschriften op de voornemens van Vanackere.

Digitale lezers 21 procent meer laten betalen is "volstrekt ondenkbaar", verduidelijken de Vlaamse Nieuwsmedia, The Ppress en Les Journaux Francophones in een gezamenlijk persbericht.

De meerkost zou op de schouders van de uitgevers terechtkomen. Door te gaan voor een nultarief neemt de minister dus "een belangrijke belemmering weg voor innovatie in de perssector", stellen de uitgevers.