Wie kan CD&V bedreigen?

In De Pinte dingen geen nieuwe partijen naar de gunst van de kiezer. De N-VA trekt wel voor het eerst op eigen kracht naar de kiezer. Het Vlaams Belang haakt af. Kunnen de N-VA en oppositiepartij Ruimte voldoende gewicht in de schaal leggen om de comfortabele meerderheid van CD&V en Open VLD te bedreigen?

Burgemeester Martin Van Peteghem is voor CD&V de logische lijsttrekker. Met ruim 2.000 voorkeursstemmen reed de populaire burgervader in 2006 de concurrentie op een ronde achterstand. Met zijn zoon Vincent (op de elfde plaats) loopt een nieuwe generatie zich warm.

Bij de kopstukken is enkel oud-burgemeester Herbert Overdenborger niet langer van de partij. Sinds 1994 zijn de Christendemocraten de grootste partij. De kloof met de liberalen werd sindsdien enkel groter. In 2006 landden ze op een zucht van de absolute meerderheid.

Nieuwe kopvrouw voor Open VLD

Schepen en provincieraadslid Luc De Kimpe verlaat met stille trom het politiek toneel. Eva De Schryver volgt hem op als het nieuwe boegbeeld van Open VLD. Ook schepen Mark Van Neste (op de tweede plaats) is een van de blikvangers op de lijst. Voorts verwelkomt de partij enkele oudgedienden: oud-gemeenteraadslid Pierre De Giey en zijn dochter Roxane evenals oud-schepen Gilbert Strumane.

Krijgt “Ruimte” meer ruimte?

Geen Groen of de SP.A in De Pinte, wel Ruimte: een lokale lijst waarmee de twee partijen de krachten bundelen met een groep onafhankelijken. Momenteel heeft Ruimte 5 zitjes en is zo de grootste oppositiepartij. Sporteconoom Trudo Dejonghe (SP.A) is lijsttrekker. De tweede en derde plaats zijn voor An Defloor (Groen) en Wim Vanbiervliet (onafhankelijke). Lijstduwer Jan Turf is een bekende naam. Hij was in het verleden woordvoerder van Greenpeace en de Bond Beter Leefmilieu.

Vlaamse concurrenten

De verkiezingshonger is groot bij de N-VA. Wellicht vist de partij deels in dezelfde vijver als Ruimte waar enkele kandidaten een uitgesproken Vlaams profiel hebben. Ook voor Open VLD en CD&V is de N-VA een rechtstreekse concurrent. Lijsttrekker Ferry Comhair was fractieleider van de N-VA in het Limburgse Riemst en woont sinds enkele jaren in De Pinte. Beroepshalve is hij woordvoerder van de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement. De derde plaats is voor voormalig VTM- en VRT-gezicht Annemie Nijs, woordvoerder van de N-VA fractie in de federale Kamer.

Gaëtan Regniers

lees ook

    Meest gelezen