Wie wint swing state Noord-Carolina voor zich?

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 6 november laten we elke weekdag een Vlaming aan het woord die sinds kort of al een tijdje in Amerika woont.

Noord Carolina was traditioneel een “red state” voor de laatste 30 jaar. De laatste keer dat Noord-Carolina democratisch stemde, was in 1976, toen gekozen werd voor de zuiderse Democraat Jimmy Carter.

Met de verhoogde urbanisatie, vooral rond de twee grote stadsregio’s Charlotte en Raleigh (hoofdstad van NC) en de influx van “northerners” en immigranten, is Noord Carolina nu ook een “swing state” voor de opkomende presidentsverkiezingen.

In 2008 won Obama nipt Noord Carolina met 50,3% van de stemmen. En daardoor worden we nu dagelijks gebombardeerd met tv-reclame van beide partijen en zie je plots ook Obama- en Romney-organizers opduiken bij koffieshops en winkelcentra, deels om je te overtuigen om voor hun kandidaat te stemmen, maar ook om er voor te zorgen dat je geregistreerd bent om te gaan stemmen.

Omdat er geen kiesverplichting is in de States, is het van belang dat je vooral die mensen naar de stembus krijgt die voor je partij gaan stemmen. De verwachte opkomst ligt rond de 65%, wat dus betekent dat een kleine 35% van de bevolking beslissend is.

Omdat in bijna alle staten het “winner takes all”-principe geldt, wordt er weinig of geen campagne gevoerd in de tradionele blue states (westkust, noordoosten) of red states (southern bible belt). Het is van weinig of geen belang als je een staat wint met 55% of 75%, je krijgt toch alle delegates voor die staat.

Democratische conventie in Charlotte, NC

De Democratische partij besliste trouwens ook om hun nationale conventie te organiseren in Charlotte. Beide partijen organiseren deze conventies altijd in swing states (Republikeinen in Tampa, Florida) met de bedoeling die staat aan hun kant te trekken.

Zo heeft Obama vorige week nog eens zijn retorische talenten gedemonstreerd tijdens zijn aanvaardingsspeech in de schaduw van de hoofdkwartier van Bank of America en Duke Energy Center (het vroegere hoofdkwartier van Wachovia Back, dat tijdens de financiële crisis eind 2008 onderuitging en opgeslorpt werd door Wells Fargo Bank.) De show werd echter gestolen door Bill Clinton, die veruit de beste speech weggaf.

3 nationale verkiezingen

De internationale pers besteed veel aandacht aan de presidentiële verkiezingen, maar op nationaal vlak zijn er 3 verkiezingen belangrijk. Naast de presidentiële verkiezingen is er ook de Kamer (house) verkiezingen, waar alle leden om de 2 jaar 100% moeten worden verkozen.

In 2008 wonnen de Democraten de meerderheid, maar in 2010 wonnen de Republikeinen de meerderheid terug. Dan is er ook de Senaat, waar alle leden slechts om de 6 jaar verkozen worden, maar dat betekent wel dat een derde van de Senaatszetels verkozen worden in 2012.

Hier hebben de Democraten momenteel de meerderheid. Zodoende hebben we de laatste 2 jaar een cohabitie met Democratische president en Senaat, maar Republikeinse Kamer en met de verkiezingen in zicht is er dus weinig gebeurd de laatste 2 jaar. Wat zijn voor en nadelen heeft...

Het is dus mogelijk dat we terug een gelijkaardig scenario krijgen, dus aandacht ook voor de Kamer- en Senaatsverkiezingen.

State verkiezingen

Voor de volledigheid zijn er dan in elke staat ook nog verkiezingen voor Gouverneur (4 jaar term, dus de helft in 2012 met onder meer North Carolina) en ook Kamer en Senaat voor elke staat. Elke staat heeft ook zijn eigen Kamer en Senaat om de staatsbevoegdheden in juiste banen te leiden.

Deze bevoegdheden gaan redelijk ver en alhoewel er een deel federale transfers zijn, is iedere staat ook verantwoordelijk voor zijn eigen uitgaven en inkomsten (state income tax, state sales tax, property tax, gas tax, etc.) Hier in Noord Carolina wordt dan ook sterk uitgekeken als Pat McCrory, de vroegere burgemeester van Charlotte, de gouverneurszetel kan terugnemen in de handen van de Republikeinen.

Kiezen steeds op een dinsdag

In meeste landen in de wereld worden verkiezingen op een zondag gehouden. In de VS echter worden de verkiezingen altijd op de eerste dinsdag van november gehouden. De originele bedoeling was om geen conflict of beïnvloeding met de religie te hebben, maar het heeft toch ook wel een invloed op de opkomst.

Anderzijds is er wel in vele staten, zoals ook Noord Carolina “early voting”, wat mensen toelaat al tot 2 weken op voorhand te gaan stemmen en zo de drukte te vermijden, wat wij altijd doen.

Geen foto ID nodig

Een ander eigenaardig trekje is dat je in sommige staten niet eens verplicht bent om een foto ID te tonen om te gaan stemmen. Eens je eenmalig de votersregistratie hebt gedaan, kan je gewoon binnenlopen en je naam en adres geven, en je kan stemmen.

Omdat de VS geen burgerlijke stand heeft (privacy...) heb je hier geen “ID pasje” en omdat de meerderheid van de Amerikanen de VS niet verlaten, hebben ze ook geen Internationaal paspoort.

Meestal wordt een rijbewijs als ID gebruikt. Maar om ook armere en oudere mensen zonder rijbewijs naar de stembus te lokken, stemden de democratische gouverneur een wet dat foto ID niet nodig is in de hoop meer stemmen te halen voor hen.

Dany Claeys